11. SFÂNTUL APOSTOL SIMON ZILOTUL
Sfantul Apostol Simon Zilotul, este numit uneori si cananeul, deoarece a fost originar din Cana Galileii. Potrivit traditiei bisericesti el ar fi fost mirele de la nunta din Cana, la care Hristos a prefacut apa in vin. Sfantul Apostol Simon Zilotul a calatorit in Egipt si Africa, apoi in Mauritania si Libia, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Nu se cunoste cu exactitate locul martirului sau, in aceasta privinta, existand mai multe traditii. Ziua sa de praznuire este 10 mai.
Sfantul Apostol Simon Zilotul, mirele de la Cana Galileii, la nunta caruia Mantuitorul a savarsit prima minune, prefacerea apei in vin, este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 10 mai.
Crestinismul a fost adus in Abkhazia in secolul I de catre primii misionari crestini. Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Apostol Simon Zilotul au ajuns in acest loc trecand prin Capadocia si prin orasul de coasta Trabzon.
Acestia au predicat cuvantul Evangheliei din partea sudica a Marii Negre inspre Sevastopol (Sukhum). Sfantul Apostol Andrei a continuat sa propovadiasca in alte regiuni, in timp ce Sfantul Apostol Simon a ramas in Abkhazia.
Pestera Sfantului Simon Zilotul
Sfantul Simon Zilotul a fost unul dintre cei doisprezece Αpostoli ai Mantuitorului. Sfantul Evanghelist Matei il numeste “Simon Cananeul” in timp ce Sfantul Evanghelist Luca, "Simon Zilotul” (Mat. 10:4; Luca 6:15). Cuvantul "cananeu” intrebuintat de catre Sfantul Matei se crede ca provine din "kana”, care in aramaica inseamna "zilot” sau "zelos”. Sfantul Luca, de altfel, traduce intelesul cuvantului "cananeu”. Marturii ulterioare spun ca Sfantul Simon Zilotul este mirele de la nunta din Cana Galileii, unde Domnul a prefacut apa in vin, infaptuind prima minune a Sa consemnata in Evanghelii (Ioan 2:1-11). Potrivit unor cercetatori Sfantul Simon este numit "cananeul” deoarece era originar din Cana ( potrivit altora, din Tinutul Canaanului).
Pestera Sfantului Simon Zilotul Pestera Sfantului Simon Zilotul
Despre Sfantul Simon Zilotul se spune ca a calatorit in multe locuri, din Marea Britanie pana in zona Marii Neagre, propovaduind Evanghelia lui Hristos. Sunt numeroase marturiile cu privire la cum si unde a fost martirizat. Una dintre cele mai vechi traditii sustine ca Sfantul Apostol Simon a fost martirizat in Georgia. Moise de Chorene scrie ca Sfantul Simon a primit martiriul in Weriosphora in Iberia (Abkhazia, Georgia).
Pestera Sfantului Simon Zilotul
Traditia georgiana afirma ca sfantul a predicat in Georgia apuseana si ca a fost inmormantat langa Sokhumi, in satul Anakopia. In secolele IX-X pe locul mormantului a fost construita o biserica. In prezent, aceasta biserica apartine Manastirii Noul Athos.
Pestera Sfantului Simon Zilotul
Sfantul Apostol Simon este cinstit in mod deosebit la aceasta manastire, in ziua praznuirii sale, 10 mai, cand vin mii de pelerini. Unul din cele mai vizitate locuri ce apartin Manastirii Noul Athos este pestera Sfantului Simon Zilotul, situata in apropierea locului unde Apostolul a primit martiriul.
Pestera Sfantului Simon Zilotul
Potrivit traditiei, acesta ar fi locul unde a trait si s-a rugat Sfantul Apostol Simon Zilotul. Lumina isi face loc in pestera printr-o mica sapatura in piatra. Pestera este sapata natural in piatra. Peretii pesterii sunt decorati cu mozaicuri antice, cruci, inscriptii, icoane si candele. In 1884 pestera a fost sfintita. De atunci icoanele Sfantului Apostol Andrei si cea a Sfantului Simon Zilotul sunt pastrate aici. Credinciosii obisnuiesc sa lase in aceasta pestera pomelnice spre a fi pomeniti in rugaciune de catre parintii manastirii.
SURSA: Radu Alexandru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu