Vorbind despre schitul Kavsokalívia ca despre un adevărat centru de cultură, dincolo de monahii iconografi care viețuiesc la diferite chilii în regiune, un punct de referință îl constituie atelierul de pictură al monahilor Ioasafiți.
Numele schitului se datorează monahului care l-a întemeiat, Părintele Ioasaf (Iordánis Elemínoglou), care era originar din Androníkio, de lângă Cezareea Capadociei. S-a născut la 12 decembrie 1832. Ajuns la Karyés în ziua de 6 august 1848, avea să fie tuns în monahism, primind numele Ioasaf, și să învețe tehnica picturii, începând să picteze singur din anul 1859. În scurt timp va dobândi el însuși ucenici, așa cum reiese din informațiile cuprinse în listele de abonamente ale cărților din 1862 până în 1910. Obștea sa s-a instalat mai apoi la chilia ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din regiunea Kerasiá, chilie ce aparținea Mănăstirii Marea Lavră, unde Părintele Ioasaf a și murit la 13 octombrie 1880.
La începutul anului 1882, obștea iasafiților s-a mutat la schitul Kafsokalívia și s-a instalat la chilia Sfântului Gheorghe la 27 august 1887. Membrii acestei obști erau fratele după trup al părintelui Ioasaf – Părintele Ioánnis – și monahii Akákios, Kostantínos, Artémios, Theodósios, Stéfanos și Mihail. Numărul total al membrilor obștii a ajuns la 27, chipurile lor păstrându-se într-o gravură de grup din epocă. Ei au pus în practică stilul de pictură european naturalist din vremea lor, icoanele zugrăvite de ei cunoscând o largă răspândire în lumea întreagă, în Europa, dar și pe continentul nord-american, ajungând până în Australia.
Înscrisurile din evidențele financiare ale obștii consemnează realizarea unui număr impresionant de lucrări, peste 8000 la număr. Legenda monahilor pictori Ioasafiți s-a răspândit peste tot, ajungând până la Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea mergând de mai multe ori să-i viziteze pe faimoșii zugravi athoniți. Sultanul Abdul-Hamit i-a decorat pe monahi cu Medalia de Aur a Artelor Frumoase în anul 1900, iar mai târziu cu ordinul ,,Metzitié” de rangul al III-lea.
Monahii iconari, punând în aplicare metode inovatoare pentru începutul secolului al XX-lea, s-au dedicat și artei fotografice, înființând pentru aceasta și un atelier de fotografie, ei lăsând și un important material fotografic ce înfățișează ansamblul de clădiri și momente de zi cu zi din activitatea atelierului lor de pictură. Unul dintre acești fotografi a fost Părintele Ioasaf.
Mai târziu, cererea de icoane a determinat realizarea de lucrări în producție de masă. Dintre multe nume importante de pictori de la Kavsokalívia de la începutul secolului al XX-lea, amintim numele părintelui Ioanichie. Icoanele realizate de el împodobesc biserici precum Sfântul Nicolae din insula Sýros, sau Bunavestire din Pireu.
A consemnat: Dr. Nikólaos Bonóvas, Arheolog – Muzeul Arheologic Bizantin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu