miercuri, 27 ianuarie 2016

ICOANE ORTODOXE - ICOANA MAICII DOMNULUI ” ALTARIȚA”VIMATARISSA


Icoana Maicii Domnului cea numita "Vimatarissa", adica "Altarita" sau "cea din Altar", precum si "Ktitorissa", adica "Ctitorita" sau "Intemeietoarea", este una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu pastrate in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos.
Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit "Gradina Maicii Domnului". In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite de Maica Domnului, icoanele ei, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.
Sapte icoane facatoare de minuni
Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.
Sfantul Munte Athos - Manastirea Vatoped
Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tanarul Arcadie a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat in chip minunat, ducandu-l in locul pe care a fost zidita mai apoi manastirea. Oamenii imparatului l-au gasit dormind sub o tufa de maracini. Aceasta legenda a dat si numele manastirii, prin unirea cuvintelor grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), care inseamna "copilul din tufis".
Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.
Icoana Maicii Domnului Vimatarissa Ktitorissa - Altarita - Vatoped
Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.
Icoana Maicii Domnului "Altarita" - Vimatarisa
Icoana Maicii Domnului cea numita "Vimatarissa", adica "Altarita" sau "cea din Altar", precum si "Ktitorissa", adica "Ctitorita" sau "Intemeietoarea", a fost daruita manastirii de imparateasa Aelia Galla Placidia, fiica imparatului Theodosie cel Mare si sora lui Arcadie. Icoana este pusa in legatura cu o incercare prin care a trecut Manastirea Vatoped, in secolul al X-lea.
Icoana Maicii Domnului Vimatarissa Ktitorissa - Altarita - Vatoped
In vremea unui raid al arabilor asupra manastirii, ierodiaconul Sava, responsabil cu sfintele vase si obiecte din biserica, a reusit sa ascunda intr-o nisa de sub Sfantul Altar, o nepretuita icoana a Maicii Domnului si crucea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, asezand in fata lor o lumanare aprinsa.
Manastirea Vatoped a fost jefuita, iar calugarii dusi prizonieri in Insula Creta. Dupa mai bine de 70 de ani, calugarul diacon, care era inca viata, fiind eliberat, s-a intors in manastire. Ajuns in locul unde se afla sfanta manastire, el a mai gasit doar cativa calugari. Nu se mai stia nimic de icoana si de cruce.
Batranul calugar a mers in Sfantul Altar, a cautat locul unde se afla vechea fantana, acoperita cu o lespede de piatra si a gasit cele lasate plutind deasupra apei, iar lumanarea inca arzand in fata lor. Pentru ca icoana a fost gasita in vremea intemeierii manastirii, cand in acest loc se nevoiau trei frati calugari, Cuviosii Atanasie, Nicolae si Antonie, ea se mai numeste si "Ktitorissa", adica "Intemeietoarea". Astazi, icoana se pastreaza in Sfantul Altar al bisericii celei mari, la loc de mare cinste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu