sâmbătă, 23 ianuarie 2016

ICOANE ORTODOXE - ICOANA MAICII DOMNULUI ” CEA ÎMPUȘCATĂ PYROVOLITHEISA”

Icoana Maicii Domnului cea numita "Pyrovolitheisa", adica "cea Impuscata", este una dintre icoanele facatoare de minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu pastrate in Manastirea Vatoped, din Sfantul Munte Athos. Aceasta este o icoana pictata in fresca si asezata deasupra usii celei mari de intrare in incinta manastirii.
Sfantul Munte Athos este un loc ocrotit de Maica Domnului. Multi l-au numit "Gradina Maicii Domnului". In acest loc sfant, viata zilnica se intrepatrunde in mod obisnuit cu minunile. Fiecare calugar athonit a vazut sau a trait minuni ale Nascatoarei de Dumnezeu. Pentru minunile savarsite, icoanele Maicii Domnului, pastrate in bisericile manastirilor, sunt ferecate in aur si impodobite cu pietre si bijuterii scumpe.
Sapte icoane facatoare de minuni
Manastirea Vatoped, a doua in ierarhia manastirilor din Sfantul Munte Athos, dupa Manastirea Marea Lavra, a fost construita, asa cum ne spune traditia, de insusi Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). Fiind distrusa de imparatul Iulian Apostatul, ea a fost rectitorita de imparatul Teodosie I cel Mare (379-395), in semn de multumire catre Maica Domnului, pentru salvarea minunata a fiului sau, Arcadie.
Potrivit unei vechi legende, corabia pe care se afla tanarul Arcadie a naufragiat, iar Maica Domnului l-a salvat in chip minunat, ducandu-l in locul pe care a fost zidita mai apoi manastirea. Oamenii imparatului l-au gasit dormind sub o tufa de maracini. Aceasta legenda a dat si numele manastirii, prin unirea cuvintelor grecesti "vato" (tufa) si "paedion" (copil), care inseamna "copilul din tufis".
Sfantul Munte Athos - Manastirea Vatoped
Istoria manastirii se impleteste cu istoria icoanelor minunate, prin care Maica Domnului a dat semne ale dragostei sale, ferind manastirea de atacurile piratilor, inmultind untdelemnul in camarile acesteia si vindecand de boli sau pedepsind indrazneala unor vietuitori din manastire, a Imparatesei Placidia sau a turcilor.
Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului care se pastreaza la Manastirea Vatoped, sapte la numar, sunt: "Vimatarissa", adica "Altarita"; "Paramythia", adica "Mangaietoarea"; "Pantanassa", adica "Vindecatoarea de cancer"; "Elaiovrytissa", adica "Izvoratoarea de untdelemn"; "Antiphonitria", adica "Impotriva glasuitoarea"; "Esphagmeni", adica "Cea Injunghiata"; "Pyrovolitheisa", adica "Cea Impuscata", aceasta din urma aflandu-se deasupra portii de intrare in manastire.
Icoana Maica Domnului "Pyrovolitheisa" - Manastirea Vatoped
Icoana Maicii Domnului cea numita "Pyrovolitheisa", adica "cea Impuscata", este o icoana pictata in fresca si asezata deasupra usii celei mari de intrare in incinta manastirii. Numele si-l trage icoana de la o minune savarsita la inceputul secolului al XIX-lea.
Manastirea Vatoped - Sfantul Munte Athos
In anul 1822, cand Sfantul Munte era ocupat de o garnizoana a armatei turcilor, un soldat turc, anume Hussein, a indraznit sa traga cu pistolul spre icoana Maicii Domnului, aflata deasupra intrarii in manastire. Glontul necredinciosului a strapuns mana cea dreapta a Maicii Domnului. La scurt timp dupa aceasta, soldatul cel pagan, nepot al comandantului, a innebunit si s-a spanzurat de un maslin din apropierea manastirii.
Afland aceasta, unchiul sau s-a maniat nebuneste pe calugarii din manastire, socotindu-i responsabili de incident. Un prieten al celui mort, insa, a spus unchiului toate cele intamplate, spre a nu se razbuna pe cei din manastire, care era nevinovati. In cele din urma, comandantul a cunoscut si el lucrarea maniei divine, drept pentru care a refuzat chiar si ca nepotul sau sa fie inmormantat dupa cuviinta.
sursa: Teodor Danalache
Icoana Maicii Domnului - Pyrovolitheisa - Impuscata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu