vineri, 1 ianuarie 2016

ICOANE ORTODOXE- ICOANA MAICII DOMNULUI CU ȘAPTE SĂGEȚI

Icoana Maicii Domnului cu sapte sageti este cinstita in mod deosebit pe 13 august. In aceasta icoana Maica Domnului este reprezentata singura, cu inima strapunsa de sageti: patru in partea stanga si trei in cea dreapta. Sunt icoane in care apar trei sageti in dreapta, trei in stanga, si una verticala, sub acestea. Avand in vedere cele doua moduri de dispunere a sagetilor, sunt persoane care considera ca sunt doua icoane diferite: una fiind „Sapte Sageti" si alta „Imblanzirea inimilor impietrite". Altii, indiferent de dispunerea sagetilor, vorbesc de o singura icoana.
Fundamentul scripturistic pentru Icoana Maicii Domnului cu sapte sageti este proorocia Dreptului Simeon, care i-a vestit Maicii Domnului atunci cand l-a dus pe Hristos la Templul din Ierusalim, la patruzeci de zile dupa nasterea Sa, suferintele pe care le va indura: „Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri. Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi.” (Lc. 2, 34-35). Dreptul Simeon ii descopera Maicii Domnului taina Crucii lui Hristos, suferintele Lui, dar si suferintele ei ca mama, care va vedea cu ochii sai pe Fiul sau rastignit si omorat.
Icoana Maicii Domnului cu sapte sageti a fost descoperita in chip minunat de un simplu om, bolnav de mai multi ani. In urma unui vis, acest om merge in clopotnita bisericii de langa raul Tosin si descopera icoana. Aceasta fusese intoarsa cu fata in jos, astfel incat parea o simpla scandura, iar clopotarii mergeau pe ea in drumul spre clopote, fara sa cunoasca pe ce comoara duhovniceasca mergeau. Omul bolnav se roaga inainte ei si primeste vindecare.
Pentru multa vreme informatiile despre Icoana Maicii Domnului cu sapte sageti lipsesc. Ele reapar in anul 1830, cand in Vologda a izbucnit o epidemie de holera. Localnicii au facut procesiune cu Icoana cu sapte sageti, si in putin timp boala. Este momentul in care se stabilieste si ziua de cinstire a acestei icoane.
Din aceasta icoana au curs lacrimi in ziua de 12 august 2000, cand s-a distrus submarinul Kursk, dar si la 11 septembrie 2001, cand au fost distruse Turnurile Gemene din New York.
Icoana Maicii Domnului cu sapte sageti este cunoscuta si ca ajutatoare in suferinte, necazuri, disperari, chinuri etc ale credinciosilor.
sursa: crestinortodox

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu