Sfantul Isaac Sirul (Sfantul Isaac de Ninive), alaturi de Sfantul Efrem Sirul care l-a precedat cu aproximativ doua secole, exprima cel mai fidel spiritualitatea ortodoxa siriaca. Despre viata Sfantului Isaac Sirul se cunosc putine lucruri. Nu se stie precis anul nasterii si al mortii sale, sigur in intervalul de timp al secolelor VI-VII. Provincia Qatar, locul nasterii Sfantului Isaac, era situata pe malul vestic al Golfului Persic (orasul actual Qatar din Emiratele Arabe Unite).
Informatii despre viata Sfantului Isaac Sirul se gasesc in doua surse siriace: Cartea Fecioriei, scurte biografii ale monahilor persi de istoricul sirian Isho’denah, episcop de Basra; si o sursa vest-siriana de origine si date incerte. Capitolul 124 din cartea lui Isho'denah se numeste "Despre Sfantul Ishaq, episcop de Ninive, care a renuntat la episcopat si a scris carti despre randuiala linistirii". Isho’denah spune despre Isaac: "A fost hirotonit episcop de Ninive de Mar Giwargis Catolicos in manastirea Beit’ Abe. Insa dupa ce a detinut slujirea de pastor al Ninivei pentru cinci luni…a renuntat la episcopat pentru un motiv numai de Dumnezeu stiut, si s-a retras in munti…A urcat muntele Matout care este imprejmuit de regiunea Beit Huzaye, si a vietuit in singuratate impreuna cu alti anahoreti care traiau in imprejurimi. Dupa aceasta a mers in Manastirea Rabban Shabur. Era vestit in scrierile dumnezeiesti, pana la punctul de a-si pierde vederea din cauza cititului si a ascezei aspre. A patruns adanc in tainele dumnezeiesti si a scris carti despre viata duhovniceasca si linistire….Cand a atins o varsta inaintata, a trecut la cele vesnice, iar trupul sau a fost dus in manastirea din Shabur. S-a nascut in Beit Qatraye." Sursa vest-siriana contine informatii similare.
Scrierile Sfantului Isaac Sirul
Opera teologica a Sfantului Isaac Sirul cuprinde un numar de 86 de Cuvinte Ascetice sau despre vointa si patru Epistole duhovnicesti, scrise in limba siriaca, ajunse pana la noi datorita traducerii in limba greaca facuta de calugarii Ava Patrichie si Ava Avramie, vietuitori in manastirea Sf. Sava de langa Ierusalim. In scrierile sale gasim dezvoltate aproape toate problemele vietii spirituale crestine, viata care formeaza insasi tema principala si consecventa a Cuvintelor Ascetice. In centrul invataturii sale sta viata crestina, traita dupa voia lui Dumnezeu cu El si cu semenii, in perspectiva dobandirii vietii vesnice si a nemuririi. "De voiesti sa afli viata, tine in tine credinta si smerenia".
Inaltpreasfintitul Kallistos Ware afirma despre scrierile Sfantului Isaac: " desi a fost un ascet, scrierile sale sunt universale in scop. Acestea sunt adresate nu doar desertului ci si orasului, nu doar monahilor ci tuturor celor botezati. El vorbeste despre teme relevante pentru fiecare crestin: despre pocainta si smerenie, despre rugaciune in multele ei forme, atat despre viata exterioara cat si despre cea interioara, despre singuratate si comunitate, despre liniste, minune si extaz. Impreuna cu accentul care cade pe "dragostea luminoasa" - pentru a folosi expresia sa - doua lucruri mai presus de toate marcheaza teologia sa duhovniceasca; simtirea lui Dumnezeu ca taina vie; ravna sa fierbinte fata de Mantuitorul Hristos."
Este foarte probabil ca Sfantul Isaac sa fi fost venerat ca sfant inca din timpul vietii sale. Dupa trecerea la cele vesnice faima sa a crescut iar scrierile sale s-au raspandit. Iosif Hazzaya, in secolul al VIII-lea il numeste “faimos intre sfinti". Un alt scriitor sirian il numeste "parintele si invatatorul tuturor monahilor". Din secolul al XI-lea, traducerea greceasca a scrierilor sale l-au facut pe Sfantul Isaac general cunoscut in rasaritul elenofon: in cunoscuta antologie de scriei ascetice, Everghetinos, pasaje din "Avva Isaac Sirul" se afla laolalta cu cele ale unor clasici ai spiritualitatii bizantine timpurii. Cand Sfantul Grigorie Sinaitul le-a recomandat ucenicilor sai ceea ce trebuie sa citeasca pentru a spori in viata duhovniceasca, acesta l-a mentionat si pe Sfantul Isaac Sirul: "Cititi lucrarile Parintilor legate de linistire si rugaciune, precum cele ale Sfantului Ioan Scararul, Sfantului Isaac, Sfantului Maxim …”
Sfantul Isaac Sirul este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 28 ianuarie.
Radu Alexandru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu