sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Gheronda Galaction Simonopetritul a adormit în Domnul la vârsta de 95 de ani

galaction-simonopetritul-foto-haritopoulos-stathis
Pe 29/30 octombrie a adormit în Domnul la vârsta de 95 de ani Gheronda Galaction Simonopetritul.
Gheronda Galaction a fost tuns monah la Simonopetra în urmă cu cca 40 de ani de către Gheronda Emilianos (anterior a fost căsătorit). Este tatăl maicii Nikodimi, stareţa de la Ormylia (unde fosta soţie este tot monahie) şi tatăl pr. Athanasie Simonopetritul, marele imnograf athonit.
printul-charles-la-simonopetra-muntele-athosDupă tunderea în monahism a fost timp de 6 ani Egumen al Mănăstirii Constamonitu. După ce la Constamonitou a venit o obşte mai tânără, papa Galaction s-a retras iarăşi la Simonopetra, unde i s-a dat întotdeauna cinstea de fost stareţ de mănăstire.
Părintele Petru Pruteanu care a viețuit câteva luni la Simonopetra își amintește de Gheronda Galaction ca de un suflet nemaipomenit de curat: “L-am cunoscut personal, căci 4 luni am stat alături la masă. Fructele care nu le putea mânca din cauza dinţilor, mi le dădea mie. La sărbători cânta din fluier “Hristos anesti..” şi colinde. A învăţat de la tatăl său care a fost cioban şi cu ceva rădăcini de vlah. Este tatăl maicii Nikodimi, stareţa de la Ormylia (unde fosta soţie este tot monahie) şi tatăl pr. Athanasie Simonopetritul, marele imnograf athonit. O familie binecuvântată, dar care începe a se stinge…”
Grație fotografiei arhicunoscute a lui Haritopoulos Stathis (foto sus), utilizată pe scară largă pe internet, chipul Bătrânului Galaction de la Simonopetra a apărut în nenumărate reviste ortodoxe, pe coperţile mai multor cărţi despre viețuirea athonită.
Domnul să-l numere cu drepții cei ce din veac au bineplăcut Lui!
gotovaruPe 17 octombrie 2014, Mănăstirea Simonopetra a mai prohodit pe unul din vrednicii ei călugări: ieromonahul Gherman Simonopetritul. Domnul să-i dea odihnă!
gherman-simonopetritul
SURSA: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu