Monahia Minodora s-a născut la data de 11 ianuarie 1966 în familia cunoscutului neam Paşca Ioan şi Aurelia din localitatea Groşii Ţibleşului, primind la Sfântul Botez numele de Maria. Părinţii săi au înscris-o la şcoala din comuna natală unde a învăţat vreme de opt ani până la finalizarea şcolii gimnaziale, după care a urmat cursurile Liceului de Industrie Uşoară din oraşul Tg. Lăpuş.
După terminarea studiilor pe data de 6 iulie 1982 tânăra Maria s-a hotărât să urmeze chemării celei lăuntrice care o îndemna să îmbrace haina slujirii în Biserica lui Hristos. Potrivit acestui gând tânăra copilă şi-a îndreptat paşii către Sfânta Mănăstire de la Râmeţ din judeţul Alba, mănăstire cunoscută mai ales prin minunata sa istorie şi înălţime a vieţii monahale. Impresionată de aceste lucruri, sora Maria mai mult s-a umplut de râvnă şi cu toată puterea şi priceperea ei a lucrat la edificarea noii biserici, care tocmai se construia la acea vreme. Şi aşa a rămas întru ascultare şi la toate muncile sârgului gospodăresc, deopotrivă cu rugăciunea şi închinarea, până în anului 1991 în vremea sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, când după privegherea la slujba Cuviosului Teotim, tânăra din neamul Paşca, a fost tunsă în monahism, sub numele Minodora. Îmbrăcând această haină dorită Monahia Minodora a luat alte ascultări şi anume la atelierul de ţesut covoare şi arhondaric; adică pe lângă migala din atelier avea în grijă şi cazarea pelerinilor, care obişnuiau să vină la mănăstire mai ales în vremea hramului, sau cu ocazia altor împrejurări şi sărbători.
Dincolo de aceste ascultări Maica Minodora nu a neglijat să pună şi alte grăunţe de muncă şi învăţătură în candela sufletului său. Dorind să-şi desăvârşească cunoştinţele de teologie s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox de pe lângă Sfânta Arhiepisopie a oraşului Unirii Neamului, de la Alba Iulia, cursuri pe care le-a finalizat în anul Domnului 2006. În prezent Maica Minodora Paşca, fiică a Groşilor Ţibleşului, se nevoieşte în aceeaşi Sfântă Mănăstire Râmeţ în care mărturiseşte pe deplin cu rugăciunea şi ascultarea ei că este o vrednică fiică a Groşilor Ţibleşului, localitate natală pe care nu a uitat-o nicidecum în toate rugăciunile ei. Amin! SURSA: ( http://grosiitiblesului.ro/?p=38)0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu